28, 29 en 30 mei 2024 | Evenementenhal Gorinchem

De Waal loopt graag voorop met de nieuwste technologie
De Waal Machinefabriek BV

De Waal loopt graag voorop met de nieuwste technologie

Met één druk op de knop automatisch lasprogramma’s genereren en zo scheepsroeren lassen met behulp van een lasrobot; De Waal is er de afgelopen drie jaar druk mee bezig geweest binnen het EFRO-project 'TIMA'.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Machinefabriek De Waal is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een hightech lasrobot voor de productie van scheepsroeren. Met het lassen van kleine onderdelen zoals lieverjukken, met behulp van de eerste proef robotopstelling, werd de aanwezigheid van een persoon met 85 procent gereduceerd. Uiteindelijk kan een werknemer zo meer productie draaien. Want de arbeidsmarkt is schaars, statistieken geven aan dat dit niet snel beter wordt. Om de productie in Nederland te behouden en jeugd op te leiden met robotica, is De Waal goed op weg in de nieuwe wereld van ‘smart industry’. In december 2019 is de rijdende robotopstelling met XYZ-opstelling opgesteld. Het gaat om een rails van 14 meter lang, met een hierop rijdende kolom van 8 meter hoog en een reikwijdte van de lasrobot, van circa 5 meter.

Deze robotopstelling beschikt over drie werkstations. De eerste is een algemene werkplek voor de robotoperator en geschikt voor zeevaartroeren, in het tweede station staat een computergestuurd draaimechanisme om binnenvaartroeren volautomatisch te lassen. In de derde zone kunnen flenzen, lieverjukken en allerlei kleine roeronderdelen automatisch en supersnel worden gelast.

Nu wordt hard gewerkt aan het volledig automatiseren van het lasprogramma voor de scheepsroeren. Uiteindelijk moet het programma vanaf de CAD-tekening, automatisch de volledige lasopdracht voor het roer kunnen geven. Voor de lieverjukken is dit al gelukt. Engineer Mark van Keulen: “We hebben tijdens het project een behoorlijke installatie kunnen neerzetten. De grootste uitdaging vond plaats op gereedschapsniveau. We hebben nu een programma ontwikkeld dat met input van een CAD-tekening een lasprogramma weet te maken. Dat was er nog helemaal niet.” Marco de Waal voegt daar aan toe: “Tegenwoordig voelen we ons bij De Waal soms een IT bedrijf, zo snel gaat de softwareontwikkeling. Big data is de toekomst. Als De Waal lopen we graag voorop met de nieuwste technologie.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top