28, 29 en 30 mei 2024 | Evenementenhal Gorinchem

MARIN & RWS
Stichting Maritiem Research Instituut Nederland

MARIN & RWS

MARIN voert onderzoek uit voor commerciële opdrachtgevers, Rijkswaterstaat (RWS) en het ministerie van VenW. Voor RWS onderzoekt MARIN bijvoorbeeld hoe de IJssel goed en veilig bevaarbaar kan blijven bij verschillende waterstanden.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

De bevaarbaarheid van de IJssel bekijken we over een traject van de IJsselkop tot Deventer. We onderzoeken hoe de bodem in de vaargeul van dit stuk rivier erbij ligt en op welke manier de toegestane schepen varen. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld geanonimiseerde AIS data. We gaan op zoek naar knelpunten, simuleren de verschillende oplossingen en geven advies aan RWS zodat er veilig en vlot gevaren kan blijven worden.

Een ander onderzoek wat voor RWS is uitgevoerd is in hoeverre laagwaterperiodes invloed hebben op het brandstofverbruik tijdens een reis tussen Rotterdam en Duisburg. We stellen in dit onderzoek dat een bepaalde hoeveelheid lading vervoerd moet worden bij een normale watertand, bij een lage waterstand en bij een extreem lage waterstand. De uitkomst van dit onderzoek laat zien dat er enorm veel meer brandstof nodig is bij de extreem lage waterstand.

Door bij te blijven met wat er speelt in de binnenvaart kunnen we gericht advies geven om minder of een andere brandstof te gebruiken, schoner te varen of om langer te blijven doorvaren in periodes met laag water. We doen dit met modelproeven in onze sleeptanks, ware grootte metingen, Computional Fluid Dynamics (CFD) en met simulaties.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top